Pompaların yükleme ve taşıma sırasında düşürülmemesi, birbirlerine zarar vermeyecek şekilde nakil vasıtasına konması, gresörlük ve su doldurma tapalarının kaplin muhafazalarının ve salmastra soğutma rekorlarının kırılmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Ağır pompaların vinçle kaldırılmasında halatların kaldırma mapalarından takılması gereklidir.
B- Pompaların Suya Bağlanması Kuyu, Kanal, Göl v.b. Üstü Açık Sular
Pompayı suya en yakın bir yerde düz ve sağlam bir zemine oturtunuz.
Pompa giriş çıkış ağızlarının takılı olmasına dikkat ediniz.
Pompa emiş ölçüsünde, mümkün olduğu kadar kısa bir emme borusu veya hortumu seçiniz. Hortumu geniş açılı kıvırarak asgari 10 derece meyille yükselterek pompaya bağlayınız.
Bütün kılavuzlu bağlantılarını;yağlı boya ve kendir kullanarak yapınız.
Tüm emme borusu bağlantılarını pompaya hava girmeyecek şekilde kusursuz yapınız.
Kullanılacak klapeli süzgeç; emme borusu iç çapı alanı kadar su geçişine izin verebilecek kapasitede ve su sızdırmayacak kalitede olmalı, çalıştığı ortamda ise çamura saplanmamasına özen gösterilmelidir.
Su doldurma tapasını açarak pompa ve emme borusunu tamamen su ile doldurunuz. Bir müddet bekleyerek suyun kaçmadığını gördükten sonra tapayı kapatınız.
Motor-Pompa milini elle döndürüp sıkışıklık varsa gideriniz.
Kısa aralıklarla motora yol verip pompa dönüş yönünün doğru istikamette olmasını sağlayınız(Elektropomplar için).
Çakma Borular (Sondaj)
İçine emme borusu sallandırılabilecek genişlikteki sondajlarda açık sulardaki bağlantı şekli uygulanır.
Sondajın pompa emiş ölçüsünde veya daha küçük çaplı olması halinde pompanın direkt olarak sondaja bağlanması gerekir, bu halda pompa ile sondaj arasında bir ara klape kullanılmalı, ara klapenin sondaj tarafındaki kısmına bir tulumba takılmalı, tulumba ile klape arasında ise bir çek valf kullanılmalıdır. Ara klapenin pompa tarafı ise kısa bir hortumla pompaya bağlanmalıdır. Burada bütün bağlantılar kendir ve yağlı boya kullanılarak yapılmalıdır.
Böylelikle tulumba, suyu klapeye kadar çekmekte kullanılacaktır. Su doldurma tapasından konacak suda klapeye kadar inecektir. Böylelikle pompa bünyesi ve alıcı borusu su ile doldurulmuş olacaktır.
UNUTMAYINIZ!!! BİR POMPANIN SU ÇEKEBİLMESİ İÇİN POMPA BÜNYESİNİN VE ALICI BORUSUNUN SU İLE DOLU OLMASI GEREKLİDİR.